ריכזנו עבורכם מספר מחלות מרכזיות העלולות להופיע בגיל השלישי, חשוב לנו לזכור שכיום הגיל השלישי, אמנם נחשב ל 65+, אך מחלות אלו עלולות להופיע גם בגיל צעיר יותר - 50+. אנחנו ממליצים להקשיב לפרופ' אלקיים בוובינר בעמוד הזה המסביר יותר על מחלות אלו.
פולימיאלגיה ראומטיקה (PMR)
מחלה דלקתית המאופיינת בכאבים ונוקשות בשרירים, בעיקר באזור חגורת הכתפיים והאגן.
האבחון מתבסס על תסמינים קליניים, בדיקות דם המראות דלקת (CRP ו-ESR מוגברים), וגיל המטופל (בדרך כלל מעל 50).
תסמינים: מופע תת חריף כאבים בכתפיים ובצוואר, כאבים באגן ובירכיים, נוקשות בוקר הנמשכת יותר משעה, קושי בהרמת ידיים מעל הראש, עייפות כללית, , ירידה קלה במשקל, חום נמוך, קושי בהתהפכות במיטה או בקימה מכיסא.
חשוב לזכור שתסמינים אלו יכולים להשתנות מאדם לאדם, וחלק מהתסמינים יכולים להופיע בצורה חלקית או להיות ביטוי למחלות אחרות.
לכן, תמיד חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל לאבחון מדויק.
חלק מהמטופלים עם PMR מפתחים דלקת עורקים של תאי ענק (Giant Cell Arteritis), שיכולה לגרום לדלקת בעורקים הגדולים.
גאוט (שיגדון, GOUT):
הצטברות של גבישי חומצה אורית (Uric acid) במפרקים, גורמת להתקפי דלקת חריפים ולכאבים חזקים. חומצה אורית (חומצת שתן), היא תוצר של פירוק חומצות הגרעין הקיימות בכל תא בגוף, מקורה בתהליך הפירוק הטבעי של תאי הגוף ועיכול מזון (בעיקר כזה העשיר בחומצות גרעין). רמות גבוהות של חומצה אורית עלולות להגרם על ידי פינוי מופחת של החומצה בכליה או יצור יתר של החומצה .
האבחון נעשה ע"י בדיקת דם לרמות החומצה האורית, היסטוריה קלינית טיפוסית והוכחה גבשי חומצה אורית תסמינים: התקפים של כאב חד ופתאומי במפרק, לרוב מתחיל בהתקפים בבוהן. נפיחות ואודם במפרק הנגוע, חום ורגישות באזור המפרק, מוגבלות בתנועת המפרק. ברוב המטופלים , ההתקפים חוזרים ונשנים.
חשוב לזכור שתסמינים אלו יכולים להשתנות מאדם לאדם, וחלק מהתסמינים יכולים להופיע גם במחלות אחרות. לכן, תמיד חשוב להתייעץ עם רופא לאבחון מדויק.
גאוט היא צורה קלאסית של דלקות מפרקים, הגבישים של חומצה אורית שוקעים בתוך המפרקים וגורמים לדלקת חריפה ומכאיבה. המפרק הנפוץ ביותר להתקף גאוט הוא הבוהן, אך יכול להשפיע על כל מפרק בגוף, עם עדיפות למפרקי הגפיים התחתונות כגון כפות רגליים וקרסוליים . התקפים חוזרים של גאוט יכולים לגרום לנזק מתמשך למפרקים ולדלקת מפרקים כרונית.
מחלת משקעי פירופוספט - סידן ((calcium pyrophosphate deposition disease CPPD:
מדובר במחלה טיפוסית לגיל המבוגר המתבטאת בהתקפים חוזרים של כאבים ונפיחות במפרק אחד, כגון ברך.
המחלה מזכירה גאוט עקב אופיה ההתקפי ולעתים גם מכונה "פסאודוגאוט"
האבחון: הוכחת גבישי CPPD , בדיקת נוזל מפרק .
ממצאים רנטגנים של הסתיידויות במפרקים שונים עשויים לרמוז על האבחנה
תסמינים: התקף כאב פתאומי במפרק, לרוב מפרק בודד כגון בברך או שורשי כף היד, עם נפיחות ואודם במפרקים הנגועים, חום מקומי במפרק, הגבלה בתנועת המפרק, התופעה שכיחה יותר בחולים הסובלים מאוסטאוארטריטיס קשה.
ממצא של הסתיידות של המניסקוס בברך או סחוסים אחרים עשוי לתמוך באבחנה
חשוב לזכור שתסמינים אלו יכולים להשתנות מאדם לאדם, וחלק מהתסמינים יכולים להופיע גם במחלות אחרות. לכן, תמיד חשוב להתייעץ עם רופא לאבחון מדויק.
במקרים מסוימים , מהלך המחלה אינו התקפי אלה כרוני ומתבטא בדלקת מפרקית אשר עלולה לחכות דלקת מפרקים שגרונתית .
באופן כללי, כל שלוש המחלות הללו שייכות למשפחה הרחבה של מחלות ראומטיות, שרובן כוללות דלקות מפרקים בצורה זו או אחרת. ההבדל העיקרי הוא במנגנון הגורם לדלקת:- ב-PMR, הדלקת היא בעיקר סיסטמית , עם מעורבות מפרקית ובבורסות שבתוך המפרקים , עם ביטויים כללית בולטים לצד כאבים מגבילים – בגאוט ו-CPPD, הדלקת נגרמת ישירות על ידי גבישים בתוך המפרק ובעלת אופי התקפי.
רפרנס: Firestein & Kelley's Textbook of Rheumatology, 11th Edition (2021). Elsevier
שירות לציבור, ללא מעורבות בתכנים ע"י חב' סאנופי.
סרטונים נוספים:
מה ההבדל בין מחלות אוטואימוניות לאוטואינפלאמטוריות
מה אנחנו חייבים לדעת ולעשות על מנת לקבל את הטיפול המתאים לנו?