קבוצות התמיכה
קבוצות התמיכה שלנו:
אחד הדברים שאנו כמתמודדים עם מחלה כרונית חווים הינה תחושת הבדידות – "רק אני סובל ואף אחד אחר לא מבין אותי". קבוצות התמיכה שלנו באות לאפשר לנו להיפגש עם אנשים הסובלים מאותה בעיה ולעזור למשתתפים להתמודד עם בעיה משותפת, במפגשים עצמם איננו מדברים את המחלה (תרופות, רופאים, על המחלה עצמה) אלא עוסקים בניהול שלה – אני עם מחלה ומתמודד/ת.
אנחנו לא מתיימרים לגרום לריפוי או שינוי מהותי בחיי המשתתפים, אלא להוות משענת ותמיכה. בקבוצות שלנו ישנו מנחה שמכוון את הפגישה, כמות משתתפים מינימלית וזמן קצוב לפגישות. החברים תומכים זה בזה, מייעצים, מקשיבים והכי חשוב מעודדים. מטרת הקבוצות היא לאפשר לנו, המתמודדים, לצאת מחוזקים ועם כוחות מחודשים להמשך ההתמודדות היומיומית.
לרוב, לפני תחילת המפגש עצמו, חברי הקבוצה משוחחים אחד עם השני על נושאים שונים, כמו שניתן לומר "מקטרים" ושומעים אחד את עצותיו של השני או חולקים רעיונות שונים בהתאם לנושאי השיחה.
במהלך הפגישה עצמה- לרוב יהיה נושא שהמנחה מביא לאותו מפגש, בדרך כלל ניתן לתאר חוויות אישיות, להקשיב לאחר תוך הבנה, אמפתיה ותמיכה.
מעבר לקבוצת התמיכה, נוצרת רשת חברתית המהווה תמיכה והמשכיות מחוץ למפגשים עצמם, כמו קבוצת וואטסאפ סגורה של חברי הקבוצה.
תקופת הקורונה (Covid-19) המאתגרת השפיעה גם על קבוצות התמיכה שלנו, שעברו להתקיים בזום וחלקן עדיין מתקיימים בזום, על מנת לתת אפשרות להשתתפות פעילה של חברי העמותה מכל רחבי הארץ.
המנחות המקצועיות וגם המשתתפים מביעים שביעות רצון רבה, ראו להלן.
חברי עמותת מפרקים צעירים המעוניינים להצטרף לקבוצות תמיכה, מוזמנים להקליק כאן ולהצטרף.
חברי העמותה מספרים מהי קבוצת התמיכה עבורם:
ז': "קבוצת התמיכה מספקת לי משענת, הדרכה, מיקוד, נחמה והבנה".
ע': "מקום בטוח לשפוך את הלב ללא צנזוזרה, על סבך התחושות וההתמודדויות המורכבות
שהמחלה מביאה עמה. מקום להזדהות ואמפטיה, להשראה מנשים חזקות שמצליחות במאבק
מול המחלה בשיתוף עם ילדים, משפחה ועבודה. מקום להיוועץ ולתת עצות. להקשיב, לפרגן,
לתמוך, לתת חיוך. להיות שותפה לחוויותם של אחרים, לשמוח בשמחתם, לכאוב את כאבם
ולדעת שגם הם שותפיי".
ד': "קבוצת התמיכה היא המקום הטבעי ביותר, בו אנו יכולים לדבר על הכל. בשונה ממפגש עם
גורמים אחרים במשפחה או במקומות אחרים, בקבוצה אנו מקבלים תמיכה משולבת ומדוייקת,
אם ע"י מנחת הקבוצה שעורכת פעילויות מותאמות ומפתחות, דרך הרצאות של בעלי מקצוע
שמביאים מידע רב שנדרש לנו ועד טיפים רבים של חברים מנוסים וותיקים בהתמודדות עם
המחלה. פעמים רבות אנו מרגישים במפגשים הללו הרבה מעבר למובן למי שלא השתתף.
היכולת לשוחח על הדברים הכי מפריעים לנו בצל המחלה עם חברים ההופכים למשפחה נטול
שיפוטיות ועם יכולת הכלה כמעט אין סופית והכי חשוב, עם פתרונות פרקטיים לבעיות שלאחרים
אין כמעט דרך להתמודד איתן".
השתתפות בקבוצת תמיכה – "כאן אני לא צריך/כה להסביר את עצמי:
כמנחה קבוצות, אחד הדברים שאני רואה בכל מפגש ראשון של קבוצה חדשה, זה החשש שמביא אתו כל אחד מהמשתתפים, מה זה אומר עליי שאני כאן? מה זה אומר על האחרים שהם כאן? אולי אשמע סיפורים קשים, והכי גרוע, אולי מישהו יתחיל לבכות או יחבק אותי.
רוב האנשים שמגיעים לקבוצת תמיכה, מגיעים לקבוצה כזו בפעם הראשונה, ללא ניסיון בקבוצות בעברם, לכן כל החששות האלו הם לגיטימיים והגיוניים. לאחר הכרות קצרה, ושאנחנו רואים שכולנו בעצם אנשים שבאנו קצת ללמוד וקצת ללמד, ובעיקר להיות יחד, יש הקלה מאוד גדולה ותחושה של "סוף סוף מבינים אותי בלי שאצטרך להסביר". זה הקסם של השתתפות בקבוצות תמיכה.
במהלך תהליך של קבוצת תמיכה נוצרים חיבורים בין המשתתפים, עזרה הדדית, תמיכה, הקשבה ועוד. אחד המשפטים ששמעתי הכי הרבה במהלך מפגשים היו "אני הייתי בטוח שאני היחיד שזה עובר עליו". כולנו מתמודדים עם אתגרים כאלה או אחרים, ברוב המקרים אנחנו מתמודדים עם אתגרים אלו לבד, כאשר אנו מספרים ומקשיבים לאנשים אחרים המתמודדים עם אתגרים דומים ומבינים שאנחנו לא היחידים המתמודדים עם אתגרים כאלו, נוצרת הקלה ושותפות אדירה.
בשורה התחתונה, על מנת להשתתף בקבוצה, עליי לחצות פחדים וחששות לגבי את מי אפגוש בקבוצה, ואיך ההשתתפות בקבוצה תשפיע עליי. ברוב המוחלט של המקרים, ההשתתפות בקבוצה מחזקת, מייצרת הקלה, ויוצרת מערכת תמיכה חשובה ומשמעותית.
הכותב – גיא תבורי עו"ס, מתמודד עם מחלה כרונית