חרבות ברזל - אתם/ן לא לבד

עמותת מפרקים צעירים משתתפים בצערם של אלה שאיבדו את היקר להם מכל, שולחים איחולי החלמה לפצועים ותפילה עבור החטופים והחיילים שישובו הביתה לשלום.

תרומתכם להמשך וחיזוק פעילות העמותה נדרשת, בקרוב נצא לדרך עם כרטיס חבר. מתי? איך זה יעבוד? סבלנות, ממש עוד מעט נצא עם פרסום נרחב. שווה לחכות.

קו חם, טלפוני לייעוץ ראשוני - 04-8222610 (הייעוץ אינו רפואי, ניתן בשפה העברית בלבד)

מהי דלקת מפרקים שגרונתית

(RA / Rheumatoid Arthritis)?

דלקת מפרקים שגרונתית (באנגלית Rheumatoid Arthritis ובקיצורRA ) היא מחלה אוטואימונית כרונית הגורמת לדלקת במפרקים ומתבטאת בכאב, רגישות, נוקשות, נפיחות ומגבלות תנועה של מפרקים היקפיים רבים. המחלה מערבת במרבית המקרים את המפרקים הקטנים, בעיקר בכפות הידיים והרגליים, אך יכולה להשפיע גם על מפרקים גדולים, כגון כתפיים, מרפקים, מפרקי ירכיים, ברכיים וקרסוליים. בנוסף, קיימת שכיחות מוגברת של תחלואה נלווית מחוץ למערכת המפרקים, לרבות סיבוכי תהליך דלקתי כרוני, יובש בעיניים, קשריות תת-עוריות,  טרשת עורקים מואצת, ירידה בצפיפות העצם (osteoporosis) ועוד. המחלה מופיעה בקרב כ-0.5-1% מהאוכלוסייה הכללית. שכיחה יותר בקרב נשים לעומת גברים ויכולה להתפתח בכל גיל, כאשר הופעת המחלה נפוצה בעיקר בגילאי 50-60.
בעבר, RA גרמה לנזק בלתי הפיך במפרקים וכתוצאה לנכות, אובדן כושר עבודה ואף עליה בתמותה.

כיום, לאור התקדמות בהבנת הגורמים למחלה והמנגנונים העומדים בבסיס התהליך הדלקתי הפוגע במפרקים, יחד עם שימוש במדדים להערכה של פעילות המחלה ופיתוח של טיפולים חדשניים, חל שיפור בפרוגנוזה של המחלה עם אופק חיובי לחולים הלוקים ב-RA.

כיצד מטפלים בדלקת מפרקים שגרונתית?

הגישה הטיפולית ב-RA המעוגנת בהנחיות המעודכנות לשנת 2019 על ידי האיגוד הראומטולוגי האירופאי המכונה EULAR* מתבססת על הברית הטיפולית בין הראומטולוג והמטופל, כך שההחלטות מתקבלות תוך שיתוף מידע והסכמה הדדית לגבי מטרות הטיפול ויישומן, התחלה של טיפול תרופתי בשלב מוקדם של המחלה, מעקב ראומטולוגי תדיר, במיוחד בשלבים של מחלה פעילה וטיפול תרופתי מכוון מטרה  (treat-to-target) שהיא הפוגה של המחלה (remission), משמעותה העדר של מחלה דלקתית פעילה או פעילות מחלה נמוכה, במידה ולא ניתן להגיע להפוגה.

מהי הפוגה (רמיסיה)?

ההגדרה של הפוגה מתבססת על מספר מדדים קליניים ומעבדתיים, הכוללים מספר מפרקים רגישים ונפיחות בבדיקה גופנית, הערכה של פעילות המחלה על ידי הרופא והמטופל וכן ערך של מדד דלקתי בדם – שקיעת דם ו/או חלבון תגובתי C (CRP). כך, לדוגמא, הפוגה לפי המדד ACR-EULAR (Boolean remission) מוגדרת כלכל היותר מפרק אחד רגיש ומפרק אחד נפוח בבדיקה גופנית, מדד CRP תקין בדם והערכה נמוכה של פעילות המחלה על ידי המטופל. קיימות הגדרות נוספות של הפוגת המחלה המתבססות על מדדים נוספים להערכת המחלה.

התחלת הטיפול בשלב מחלה מוקדם מונע באופן משמעותי התפתחות של נזק מבני במפרקים ובעצמות הסמוכות למפרקים ולכן מכונה כ"חלון הזדמנויות" לטיפול אופטימלי. התאמת הטיפול התרופתי בהתאם למידת פעילות המחלה על סמך מדדים קליניים וטיפול המכוון למטרה של הפוגה, תוך מעקב תדיר, מביאה בשורה להצלחת הטיפול במחלה ושמירה על תפקוד רגיל או קרוב לרגיל.

מהם התרופות הנמצאות בשימוש לדלקת מפרקים שגרונתית?

התרופות הנמצאות בשימוש רחב לטיפול ב-RA כוללות תרופות סינטטיות בעלות ותק רב הניתנות כקו ראשון ** (לדוגמא, hydroxychloroquine, methotrexate, leflunomide) וקו שני – תרופות ביולוגיות הניתנות כזריקה תת-עורית או כעירוי או תרופות במולקולות קטנות הניתנות ככדור פומי***. תרופות בקו השני ניתנות כטיפול יחיד או בשילוב עם תרופות סינטטיות מהקו הראשון. כל הטיפול מצריכים מעקב סדיר במרפאה ראומטולוגית למעקב אחרי התגובה לטיפול ואחרי פרופיל בטיחות הטיפול.

לסיכום, מצב של הפוגה או מחלה שקטה הוא יעד ישים בקרב המטופלים עם דלקת מפרקים שגרונתית. מעקב סדיר במרפאה ראומטולוגית תוך דגש על טיפול מכוון מטרה וגישה מותאמת אישית הינם המפתח להצלחת הטיפול. יש לציין כי קיימים מקרים עמידים לטיפולים תרופתיים אך מקרים אילו יחסית נדירים ולכן מומלץ לבדוק את כל האפשרויות הטיפוליות הזמינות כיום עם סיכוי גבוה להצלחת הטיפול.

נכתב ע"י ד"ר ויקטוריה פורר, מומחית לרפואה פנימית וראומטולוגיה, רופאה בכירה במכון הראומטולוגי, מרכז רפואי ע"ש סוראסקיס, איכילוב, תל – אביב.

הסברים:

* EULAR  – האיגוד הינו האיגוד האירופאי המקובל בקרב הראומטולוגים כארגון גג שבעזרת יצירת ועדות הכוללות מומחים בתחום הרלוונטי, נקבעות הנחיות ונהלים המקובלים בשימוש באירופה ואף בשאר העולם, כמו גם ישראל. עמותת מפרקים צעירים אינה חברה בארגון, אך בהחלט פעילה בעשייה, בשיתופי פעולה (כמו נציגות במחקרים שונים) והשתתפות בכנסים רבי המשמעות שלהם. ההמלצות שלהם מתקבלות על פי רוב בקרב איגודי הרופאים הראומטולוגים.

**  סל התרופות בישראל מאושר ע"י משרד הבריאות אחת לשנה, כל שנה מוקמת ועדה הבוחנת את כל הבקשות להכללת תרופות בסל הבריאות וקובעת מי מהתרופות יוכנסו ויצטרפו לתרופות הקיימות בסל. בתוך כך, מוגדרים כיצד מקבלים את התרופות. מי תהיה תרופה שניתן יהיה לתת אותה כקו ראשון (טיפול ראשון במתמודד שטרם קיבל טיפול תרופתי)  ומי מהתרופות יהיו בקו שני (לרוב, התרופות הביולוגיות יהיו בקו שני ואילך).

*** באתר עמותת מפרקים צעירים תוכלו לקרוא על הטיפולים הביולוגיים, ההבדלים בין זריקה לכדור פומי וכו'.

השאירו פנייה ונחזור בהקדם

לידיעתכם, בנוסף על טופס זה, פתחנו  קו טלפוני לייעוץ ראשוני (לא רפואי) (ניתן להשאיר הודעה ונחזור אליכם בהקדם)
מענה יינתן בימים א',ג' 10:00 – 13:00, בימים ב',ד',ה' 18:00 – 21:00
מס' הטלפון – 04-8222610
המתנדבים שלנו מחכים לכם.
דוא"ל העמותה info@mifrakim.org.il

תרומה לעמותת מפרקים צעירים

תרומתכם תאפשר לעמותה להמשיך ולסייע לחולים בשיפור איכות חייהם, בהעלאת המודעות למחלות מפרקים ובמתן תקווה להתמודדות עם המחלה.
אנו מודים לכל אחד אשר יכול לתמוך על מנת להמשיך ולעזור לחולי דלקות מפרקים ולבני משפחותיהם.
פעילות העמותה מתאפשרת הודות לתרומות הציבור. תרומתכם תתקבל בברכה ובתודה מקרב לב.
העמותה מוכרת כמלכ"ר וכמוסד ציבורי ותרומותיה פטורות ממס לפי סעיף 46א' לפקודת המס

ניתן לתרום גם באמצעות העברה בנקאית

בנק מזרחי טפחות, סניף כרמל- 449, ח-ן 267434.

הרשמה לניוזלטר

הניוזלטר שלנו משאיר אותך בעניינים :) כל המידע המקצועי ומידע בנושא פעילויות הנוגעות לך במקום אחד!  
* שימו לב: יש להרשם עם המייל הפרטי מאחר וכתובות מייל במקומות עבודה או מוסדות ממשלתיים נחסמים מקבלת הדיוור

התחברות לעמותה

הידעת? השקנו מערכת לחברי עמותת מפרקים צעירים בלבד, המערכת שולחת עדכונים שונים ומידע בנושאים לפי בחירתך!

לשימוש במערכת יש להירשם לעמותה ❤️