בדיקת (ACPA (Anti–Citrullinated Protein Antibodies
(Anti CCP)
לאבחון דלקת מפרקים שגרונתית
בגופנו מצויים חלבונים המכוונים כנגד מבנים שונים באופן מאוד ספיציפי, חלבונים אלה מכונים נוגדנים (antibodies) והם מקנים לנו הגנה מפני חוללי מחלות זיהומיים כנגיפים וחידקים.
הנוגדנים יודעים לזהות מבנים שונים שהם זרים לגופנו. בד בבד, גופנו, באמצעות מנגנונים שונים יודע שלא לפתח נוגדנים כנגד הרקמות שלנו.
לעתים, עקרונות אלה לא מתקיימים ומתפתחים מצבי חולי שבהם מיוצרים נוגדנים כנגד חלבונים שלנו עצמנו. סיבה שעלולה להוביל לכך הוא תהליך כימי אשר שינה במקצת את המבנה התלת מרחבי של מולקולות כמו החלבונים הבונים את הרקמה התקינה. מששונה החלבון אובדת גם היכולת של הגוף לזהות את החלבון כחלבון מקורי עצמי, כשדוגמא לכך היא תהליך הסיטרולינציה.
תהליך הסיטרולינציה, שלעתים נובע מעישון סיגריות או מדלקת בחניכיים, הופך חומצת אמינו המשמשת כיחידה הבסיסית הבונה חלבון, מארגינין לסיטרולין. מששונו פני החלבון, הרי שמבנהו כאמור משתנה אף הוא, והוא עלול להוביל ליצירת נוגדנים ותגובה דלקתית כנגדו. נוגדנים אלה מכונים נוגדנים מסוג ACPA) Anti–Citrullinated Protein Antibodies). המוכר גם בשם Anti CCP.
בתגובה חיסונית רגילה ונורמלית, תאים מסויימים בגוף המשמשים כתאים מציגי נוגדן (APC – Antigen Presenting Cells) , מציגים את הנוגדן (מזהם כלשהוא שכנגדו רוצים להתגונן) לתאים לימפוציטים מסוג T . תאי ה- T יודעים לתקשר עם תאים אחרים במערכת החיסון ולהפעיל את תאי ה- B, אלה התאים אשר יתחלקו ויתמיינו ויהפכו לתאי פלסמה, אשר מהווים את בית החרושת הטבעי לייצורם של נוגדנים.
כאשר מוצג לתא ה- T אנטיגן שהוא חלבון עצמי של הגוף (כמו חלבון שעבר סיטרולינציה), נוצרים נוגדנים עצמיים, כמו למשל ה- ACPA.
ACPA הינו סמן ביולוגי חזק וספציפי מאוד לנוכחות דלקת מפרקים שיגרונתית (Rheumatoid arthritis).
ACPA מופיע כבר בשלבים המוקדמים של המחלה ואף יכול להקדים את הופעתה שנים רבות, עוד קודם להתפתחותם של התסמינים הראשונים.
ל- ACPA תפקיד משמעותי בקבלת האבחנה המדוייקת של המחלה וריכוז הנוגדן בדם הוא בעל ערך מנבא לחומרתה. ככל שרמת ה- ACPA גבוהה יותר, המחלה עלולה להסב נזק חמור יותר הן במפרקים והן מחוץ להם.
גם (RF (Rheumatoid Factor הוא נוגדן המעיד על קיום מחלת מפרקים שגרונתית, אך הוא מופיע גם במחלות אחרות וגם אצל בריאים, על כן הוא לא מהווה מדד מספיק ספציפי למחלה. גם RF מופיע בדם החולים שנים רבות לפני התפרצות המחלה.
בחולים רבים יהיו נוגדנים גם ל- RF וגם ל- ACPA.
כאמור עישון הוא גורם הסיכון הסביבתי המובהק ביותר הקשור בהתפתחות המחלה.
נוכחות נוגדני ACPA היא בעלת ערך אבחנתי רב בעיקר בשלבי המחלה הראשונים. יש חשיבות גדולה לגילוי המוקדם כדי להתחיל בטיפול אינטנסיבי בתרופות אנטי שיגרונתיות. טיפול מוקדם יכול למנוע היווצרות נזק במפרקים.
פרופ' הווארד עמיטל, מנהל מחלקה פנימית ב', המרכז הרפואי ע"ש שיבא, תל-השומר