בתנו הייתה תינוקת פעילה בת שנה וחצי כשתחילה ראינו משהו קופצני בהליכה. משהו בכף רגל שמאל, באזור הקרסול – לא היה מונח נכון. אורתופדים לא ראו בעיה וחשבו כי יסתדר בעתיד.
לאחר שבוע שהחלימה ממחלה ויראלית רגילה של חורף, שקד קמה בבוקר עם ירך נפוחה. והפסיקה ללכת. רק בשלב זה התלוננה מעט.
תחילה סברו שזה המחלה הוויראלית שהתיישבה על המפרק וזה יחלוף. אחר כך בדקו חבלה / שבר באמצעות צילומים של המפרק. בדיקות דם הראו קיום דלקת בגוף.
ניקזו את הנוזל שהצטבר בירך לבדוק אם מדובר בחיידק. הנפיחות ירדה והילדה חזרה ללכת, אך גם התחילה להתלונן ולצלוע בעיקר בבוקר.
כשמוצו כל האפשרויות נשלחנו לראומטולוג עם בדיקת דם נוספת לבדיקת מצב מדד ANA * ויחד עם מדד CRP ** אובחנה בדלקת מפרקים של הילדות – JIA*** , בברך ובקרסוליים.
תקופת האבחנה הייתה קשה – כשלושה חודשים של חוסר וודאות במחשבה על הרע מכל. הגילוי נותן לנו הבנה של המצב. מול מה הילדה מתמודדת – ומול מה אנחנו ההורים עומדים.
האתגרים הם פיסיים בשבילה, אבל גם נפשיים. לה ולנו. משטר תרופות, זריקות, בדיקות וטיפולים לילדים בגיל הרך הוא לא פשוט לביצוע ולא מובן לסביבה כשעל הילד אין סממן נראה לעין של מחלה.
חשוב לאבחן ולהתחיל מעקבים כמה שיותר מוקדם על מנת לאפשר לילד התפתחות תקינה ונטולת כאבים. וגם כדי שנדע לתת להם תשומת לב בנושא ההתניידות והנפש.
חשוב להנגיש לילד את הטיפול באמצעים חזותיים – משחק / בובות / משחק תפקידים ספרות ועוד. ולהצטרף לקבוצת ההורים המתמודדים עם ילדים עם מחלות ראומטולוגיות בעמותת מפרקים צעירים.
התמיכה חשובה לנו ולהם.
הערות המערכת:
* מדד ANA – נוגדנים למרכיבי הגרעין (Anti-Nuclear Antibodies) סיוע באבחון והערכה של מחלות אוטואימוניות שונות כגון דלקת מפרקים שגרונתית ועוד. להמשך קריאה: http://bit.ly/3bvJ9RA
** מדד CRP – בדיקת מדד דלקתיות בגוף, אינו ייחודי לדלקת זו או אחרת, נותן אינדיקציה לכך שישנה דלקת בגוף. להמשך קריאה: https://www.infomed.co.il/examinations/c-reactive-protein/
*** JIA – דלקת מפרקים של הילדות – להמשך קריאה: http://bit.ly/3qDbo53